2003-12-17

The Rice Event 米企画

The Rice Event 米企画
 ~留学生が語る 世界と日本の稲・コメ・ごはん~
~Rice around the World
presented by foreign students

京都府の生協と京都大学留学生委員会で、日本と5つの国のコメ文化を比較して交流するという企画を催しました。
We held a event in which we compared rice cultures in Japan and five countries sponsored by Coop in Kyoto Prefecture.



日時Date&Time 12月17日(水)午後5時~午後8時
5p.m.-8p.m. on Dec.17
場所Place 平安会館(上京区烏丸通上長者町上ル)
Heian Kaikan
主催
Organizer
京都府生活協同組合連合会
Kyoto Prefecture Consumers' Co-operative Union
協力Cooperation 京都大学生協留学生委員会
Kyoto University Co-op Foreign Students Comittee

プログラム Program

17:00 開会 Opening
17:15 第1部・リレートーク「わたしの国の米事情」
Session 1 Foreign Students' Talk
A presentation/speech on his/her country's rice
19:00 第2部・試食会 各国のごはん料理
Session2 Rice Tasting Event
20:00 閉会 Closing



第1部 発表 Presentation

中国 China 陳磊 チンライ(Chen Lei)
中国 China 張 崇学 チョー・スウガク(Zhang Chongxue)
韓国South Korea 姜 允善 カン・ユンソン(Kang Yoon Sun)
ベトナムVietnum ホアン・ホン・トゥイー(Hoang Hong Thuy)
バングラディッシュ
Bangladesh
シャヒデュル(Md.Shahidul)
スイスSwitzerland テシィー(Tessie)

発表は日本語or英語(逐次通訳)で行われました。外国語なのにみなさん流暢な言葉ですばらしい発表でした!
Presentation was given in Japanese or English. In spite of foreign languages, every presenter spoke fluently!!


第2部 試食会 Session 2 Rice Tasting Event

揚州炒飯(揚州チャーハン) 中国南部 South in China
皮蚤粥(ピータンかゆ) 中国南部 South in China
八宝粥(八宝かゆ) 中国北部 North in China
牛肉餡餅(牛肉のおやき) 中国北部 North in China
豆もやしごはん 韓国 South Korea
ホバッバ(南瓜のごはん詰) 韓国 South Korea
フォ(Pho) ベトナム Vietnum
ソイ・チェ(Xoi Che) ベトナム Vietnum
フィルニ(Furni、ライスプディング) バングラディッシュ Bangladesh
ブナ・キクリ
(Bhuna Khicuri、野菜と豆のピラフ)
バングラディッシュ Bangladesh
きのこのリゾット(Rissoto ai fungi) スイス Switzerland
栗入り赤飯 日本 Japan


料理は料理研究家の力石さちさんに監修していただきました。 
たった2時間で料理は全部なくなってしまいました。どれもおいしかったですね

The cooking was supervised by Sachi Rikiishi, a professional cook
Only for 2 hours were all the dishes eaten. So delicious!!

No comments: